Fenex voorwaarden

Fenex voorwaarden

Fenex is de vertegenwoordiger van expediteurs en logistieke dienstverleners en heeft de Nederlandse Expeditievoorwaarden ontwikkeld. Deze worden ook wel Fenex-condities, of Fenex-voorwaarden genoemd.

Wat houden deze Fenex voorwaarden in?

Deze voorwaarden zijn de algemene voorwaarden die van toepassing kunnen worden verklaard op iedere vorm van dienstverlening die de expediteur verricht. Ze gaan uit van een ruime opvatting van de expeditieovereenkomst. Alle werkzaamheden die de expediteur ten behoeve van de opdrachtgever verricht vallen hieronder.

Let op! Deze voorwaarden zijn dus anders dan de expeditieovereenkomst zoals in boek 8 van het Burgerlijk Wetboek.

De Fenex voorwaarden zijn van toepassing op alle diensten die de expediteur uitvoert, waaronder opslag, distributie, douaneafhandeling, verzekering, verpakken en ompakken, wegen, markeren, orderverzameling, facturatie, en meer. Deze Nederlandse Expeditievoorwaarden zorgen voor een evenwichtige verdeling van rechten en verantwoordelijkheden tussen betrokken partijen.

De voorwaarden bevatten bepalingen over diverse onderwerpen, zoals aansprakelijkheid en het pand- en retentierecht van de expediteur. Daarnaast bieden ze een geschillenregeling voor het oplossen van conflicten tussen de expediteur en de klant. In plaats van een reguliere rechtbank, worden geschillen exclusief beslecht door drie arbiters. Echter, als beide partijen het eens zijn, kan er gekozen worden voor geschilbeslechting door één arbiter.

Wat zijn expediteurs?

Expediteurs zijn de partijen die in opdracht van de ladingbelanghebbende een vracht doen vervoeren.  De expediteurs werken veelal op basis van de door de FENEX gedeponeerde Nederlandse Expeditievoorwaarden, beter bekend als Fenex-condities.

Juridische hulp nodig op het gebied van Fenex voorwaarden?

Transportrechtadvocaat Otto Lenselink is ervaren op het gebied van wegvervoersrecht en hij voorziet uw transportonderneming of expeditiebedrijf graag van advies of rechtsbijstand. Neemt u daarom vrijblijvend contact op.

Laat uw gegevens achter en we nemen direct contact met u op

    Uw naam (verplicht)

    Uw e-mailadres (verplicht)

    Uw telefoonnummer

    Uw bericht

    Share