Tachograaffraude met sjoemelsoftware.

Tachograaffraude met sjoemelsoftware.

In de maand februari 2017 heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bij een gezamenlijke controle met de politie een boete opgelegd aan een Letse transportondernemer vanwege digitale tachograaffraude met sjoemelsoftware.

Het betrof een gericht onderzoek naar aanleiding van meldingen uit Letland. Het vaststellen van manipulatie van de tachograaf werd uitgevoerd met speciale meetapparatuur.

Tachograaffraude_sjoemelsoftware

Tachograaffraude kan nadeligegevolgen opleveren voor u als ondernemer in transport en logistiek

Manipuleren van de tachograaf

Het manipuleren van de tachograaf is aan de orde van de dag blijkens de registratie van het aantal fraudegevallen met tachografen in België. In 2015 heeft de Belgische politie 1519 gevallen van tachograaffraude geconstateerd en bekeurd, in 2014 waren dat er 1637.

Mijn vermoeden is dan ook dat de rij- en rusttijdenregelgeving dagelijks op grote schaal wordt geschonden door transportondernemingen met gebruikmaking van geavanceerde sjoemelsoftware. De verkeersveiligheid komt hierdoor ernstig in gevaar.

Toezicht op tachograaffraude

Het toezicht op tachograaffraude is in Nederland beperkt. Niet valt uit te sluiten dat dit verband houdt door gebrek aan prioriteitstelling en beperkte mankracht bij ILT en politie.

Hoewel de boete op tachograaffraude is verdubbeld in 2014 rijst de vraag of deze boete voldoende afschrikwekkend is voor malafide transportondernemingen, die ongetwijfeld vooraf een risico en een kosten- bateninschatting zullen maken.

Boetes in Nederland bij tachograaffraude

In Nederland bedraagt de boete voor het  manipuleren van de tachograaf voor het transportbedrijf € 4.400,-. Deze boete aan het transportbedrijf wordt verhoogd met € 4.400,-, indien er op heterdaad wordt betrapt. In dat geval krijgt de chauffeur een boete van € 1.500,-.

Frankrijk heeft op het punt van het aanpakken van frauderende transportondernemingen een reputatie hoog te houden. Bij een routinecontrole op een snelweg in april 2015 werd een Spaanse chauffeur staande gehouden, die reed in een vrachtwagen voorzien van een tachograaf met een geavanceerd systeem waarmee de tachograaffraude werd gepleegd.

Tachograaffraude: niet lonend

Zonder scrupules werd aan de Spaanse eigenaar van het transportbedrijf een boete opgelegd van € 30.000,-. Daar bleef het niet bij. Er werd namelijk ook aan de Spaans transportondernemer een gevangenisstraf opgelegd voor de duur van een jaar. Voldoende tijd om tot bezinning te komen en de conclusie te trekken dat tachograaffraude niet lonend is.

Mr. Otto Lenselink

Breda, april 2017

Deskundige rechtshulp

Het is voor u belangrijk dat u gedegen en deskundige rechtshulp wordt geboden op deze gebieden. Advocaat Otto Lenselink helpt u graag verder, of u nu juridisch advies of rechtsbijstand in een gerechtelijke procedure nodig heeft.

Laat daarom uw gegevens achter en we nemen direct contact met u op

  Uw naam (verplicht)

  Uw e-mailadres (verplicht)

  Uw telefoonnummer

  Uw bericht

  Share

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *