Dinsdag 27 augustus 2024 bepleitte ik een zaak bij het Gerechtshof Den Haag voor een beroepschauffeur met 44 dienstjaren die zich genoodzaakt zag om zijn tankwagen (ADR) te parkeren langs de kant van de weg op een industrieterrein in Albrandswaard-Rotterdam.
Na een lange werkdag duurde het lossen van een lading zoutzuur bij Shell Pernis uren langer dan verwacht. De chauffeur was overmand door vermoeidheid. Verder rijden was geen optie.
De parkeerplaats Pernis was volledig bezet. De chauffeur vond na 20 minuten op Distripark Eemhaven een veilige parkeerplaats langs de weg. Dit leverde hem een boete op wegens overtreding van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen, dat parkeren verbiedt binnen de bebouwde kom met een voertuig met gevaarlijke stoffen, ook met een lege tankwagen.
Dit is onverteerbaar. Had de chauffeur ervoor moeten kiezen om een half uur door te rijden naar huis, of weer de snelweg op te gaan op zoek naar een parkeerplaats buiten de bebouwde kom, waarvan het duidelijk is of hij die überhaupt zou kunnen vinden?
Voor de chauffeur staat vast dat hij nooit willens en wetens zijn leven of dat van anderen in de waagschaal zal stellen. Hij heeft de juiste keuze gemaakt. Veiligheid voor alles.
Oplegging van een (voorwaardelijke) straf, dient achterwege te blijven. Met (financiële) steun van vele collega chauffeurs en sympathisanten kan de juridische strijd gevoerd worden.
Het structurele tekort van 4000 parkeerplaatsen levert dagelijks parkeerproblemen op voor minimaal 4000 beroepschauffeurs. Files met geparkeerde vrachtwagens op de vluchtstrook zijn helaas een vertrouwd beeld geworden. Dat dit levensgevaarlijk is, staat buiten kijf.
De uitspraak van het Gerechtshof Den Haag volgt op 8 oktober 2024. Een update volgt op de site en op Linkedin.
Otto Lenselink
Augustus 2024
Meer lezen
- Belangrijkste wijzigingen CAO Beroepsgoederenvervoer per 1 januari 2024
- Samenwerking met Pools Advocatenkantoor
- Gevolgen van Deliveroo voor werkingssfeer CAO Beroepsgoederenvervoer!
- Rechtbank Gelderland matigt boete pakketbezorger met meer dan 80%
- Is het wettelijk verplicht ladingen te zekeren bij korte tussenstops?
- Hof van Justitie legt herhaald beboeten voor één feit aan banden
- Aanscherping handhaving rij- en rusttijden en tachograaffraude door de ILT
- Strafrechtelijke vervolging voor tachograaffraude
- Tankpas fraude; wie betaalt de rekening?
- Verloning van vakantiedagen in het CAO Beroepsgoederenvervoer